כמה זמן מחזיקות סוללות ליתיום נטענות של כלי עבודה? מה צריך לבדוק לפני שקונים? (סוללות דיוולט Dewalt DCB183 אך לא רק...)
מה אורך חיי סוללת ליתיום? כמה שנים מחזיקות מעמד סוללות ליתיום של כלי עבודה נטענים? האם כדאי לרכוש סוללות ליתיום עם תאריך ייצור ישן ומחיר זול? מידע שחשוב לקרוא ולהכיר!
המאמר הבא מוגש כשירות לציבור הצרכנים בישראל, אך יש לקחת בחשבון שהוא אינו מדעי, ומתבסס על הניסיון האישי שלי ברכישת סוללות ומחקר בסיסי שביצעתי בנושא לאחר מכן. ראיתי לנכון לשתף.
לרוב, המאמרים בבלוג שלי מיועדים לחובבים בתחומי עשה זאת בעצמך, נגרות וכו', אך הפעם זהו מאמר שיועיל גם לבעלי מקצוע, ולכל מי שרוכש סוללות (במשולב עם כלי עבודה נטענים, או בנפרד).
הכתוב מתייחס ספציפית לסוללות נטענות דיוולט Dewalt, ומדגם מסוים, אך רלוונטי גם ליצרני סוללות ליתיום אחרים כמו בוש Bosch, מקיטה Makita, מילווקי Milwaukee, וורקס Worx, ובאופן כללי לסוללות ליתיום של מוצרים שונים ולא בהכרח כלי עבודה.
*** המאמר נכתב ביולי 2024 ויש להתייחס לשנים והתאריכים שמצוינים במאמר ביחס לתאריך זה ***
בדקו את תאריך הייצור של סוללות שאותם אתם רוכשים! מדוע זה חשוב? קראו...
כמו לקוחות ישראלים רבים, אני מחפש היכן לחסוך עקב יוקר המחיה, אך לא כאשר זה בא על חשבון איכות ובטיחות.
בשנים האחרונות, רכשתי לא מעט מכלי העבודה שלי מאתרים בחו"ל במחירים מעולים, ביניהם גם מספר כלים (מקוריים) נטענים וסוללות של דיוולט, דרך אמזון. עד כה אני מאוד מרוצה ולא נתקלתי בבעיות.
לאחרונה חיפשתי סוללות מקוריות של דיוולט 18V (אשר זהות ל20V) עם 2 אמפר שעה, לכלי הדיוולט הנטענים שלי. (יש לי כיום סוללות 4 אמפר אך חיפשתי סוללות קלות יותר).
החלטתי הפעם לחפש דיל טוב לסוללות מקוריות בארץ, שיהיו עם אחריות וכו'.
לאחר חיפושים והשוואות ברשת של מחירי סוללות מקוריות (במקרה שלי - דגם DCB183), מצאתי ברשת חנות שבה יש מחיר טוב יחסית לימינו ולחנויות אחרות, והחלטתי לרכוש מספר סוללות. לאחר ביצוע רכישה אינטרנטית דרך אתר, נסעתי לאסוף את הסוללות מהחנות.
למזלי, מכיוון שאני אדם יסודי, לאחר האיסוף הסתכלתי מסביב על כל הכיתובים של אריזות הסוללות, ושמתי לב שכתוב "2017" (כפי שניתן לראות בתמונות), והנחתי שמדובר בתאריך הייצור של הסוללות.
לא אלאה אתכם בפרטי המידע השגוי שניתן לי בחנות לגבי נושא התאריך הייצור, אך בקצרה: נאמר לי שאין אף בעיה עם סוללות בתאריך ייצור כזה, שזה בסדר גמור וחיי הסוללות קשורים למספר הטעינות / מחזורי טעינה וכו' בלבד, וגם שיש אחריות ואין לי מה לדאוג...
יצאתי מהחנות לא בלב שלם ובהרגשה שמשהו לא תקין.
ישבתי ברכב מחוץ לחנות והתחלתי לחפש לגבי נושא סוללות ליתיום בכלל וסוללות של כלים נטענים ודיוולט בפרט. לאחר קריאה במספר אתרים ופורומים בחו"ל, מיד נכנסתי חזרה לחנות והחזרתי את הסוללות וביקשתי להזדכות.
נכתב הרבה בנושא סוללות ליתיום ברשת, אך בקצרה - המסקנה שראיתי היא שזמן חיי המדף של סוללת ליתיום מוגבל ללא קשר לשימוש בה, ומתחיל מזמן הייצור. זאת בנוסף לנושא מחזורי הטעינה שנאמר לי בחנות כגורם המשפיע היחיד, דבר שאינו נכון.
הדבר מראה על חוסר מקצועיות וידע שמצופה ממוכרים בכל חנות, אבל בעיקר מחנות גדולה וותיקה שמוכרת כלי עבודה נטענים רבים, ובה משווקים סוללות ישנות מאוד ללא כל אזהרה ועם מידע מוטעה.
בפועל, נמכרו לי סוללות ששוכבות במחסנים כ-7 שנים ולכן סביר מאוד שלא יחזיקו שנים רבות כמצופה, כי כבר איבדו משמעותית מאיכותן בלי קשר לשימוש. ככל הנראה, תקופה קצרה אחרי תום האחריות אשאר עם משקולות כמעצור לדלת, בניגוד לסוללות קודמות שרכשתי שמחזיקות שנים רבות...
כנראה שרוב הלקוחות, בין אם חובבים או בעלי המקצוע, לא היו שמים לב לנושא ולכן החלטתי לשתף לצורך העלאת המודעות. חשוב לשתף את הנושא הלאה, על מנת שלא ידפקו אותנו הצרכנים עם מלאי ישן.
אם נדייק ונסתכל על שאר המספרים שמודפסים על הסוללה או האריזה, הכתוב "04 2017" אומר שזה יוצר בשבוע הרביעי של 2017, כך שזה בעצם כ7 וחצי שנים לאחור!
מוצרים כאלה צריכים שלא להימכר, או להימכר במחיר משמעותית זול עם הצהרה על תאריך הייצור ומכירה כעודפים.
נושא נוסף מעבר לאיכות, הוא בטיחות. כידוע, בשנים האחרונות ישנם לא מעט מקרים של שריפות עקב התקלחות / התפוצצות סוללות מסיבות שונות. גם על הנושא הזה קראתי - סוללות ליתיום ישנות שמתקרבות לסוף חייהן, הן בסיכון יותר גבוה להתחממות והתלקחות. האם הסיכון שווה לכם את ההנחה במחיר?
לאחר החזרת המוצר, ביצעתי מספר בדיקות נוספות:
- פניתי למספר חנויות אחרות שמוכרות סוללות זהות של דיוולט, ובהן נאמר לי ששנת הייצור של הסוללות אצלן במלאי הוא בין 2021-2022. 4-5 שנים זה זמן מאוד משמעותי לסוללות לעומת מה שקיבלתי. וודאו מול החנויות מאיזה שנים הסוללות שבמלאי שלהן.
- פניתי לשירות דיוולט העולמית עם תיאור הסוגיה, והופניתי למאמר בקישור הבא באתר שלהם, לגבי חיי סוללות ליתיום.
במאמר כתוב בין השאר
(מתורגם): "אורך החיים הטיפוסי של סוללת ליתיום-יון הוא כשנתיים עד
שלוש שנים או 300 עד 500 מחזורי טעינה, המוקדם מביניהם"... "לסוללות
ליתיום-יון נטענות יש אורך חיים מוגבל והן יאבדו בהדרגה היכולת שלהם להיטען."
- קיבלתי מדיוולט העולמית גם את התשובה הבאה במייל: "לאחר מחקר, אחסון סוללות ללא טעינה לתקופות ממושכות, כגון 7 שנים, עשוי לגרום להידרדרות משמעותית ולירידה בביצועים."
למי שלא מכיר אותי ואת הבלוג הזה, אני חובב פרויקטים של עשה זאת בעצמך, נגרות, ועוד... ומשתף אתכם בפרויקטים שאני מבצע כתחביב, בין אם במאמרים או בסרטונים בערוץ היוטיוב שלי, וכו'.
אמנם אינני בעל מקצוע, אך אני מחזיק ארסנל של כלים הרבה מעבר למשתמש הביתי הממוצע ומתמצא דיי טוב בתחום הכלים, ואוהב להעמיק בידע. יכולתי לקבל זיכוי ולסיים עם הנושא, אך היה לי חשוב לסכם את המידע ולשתף איתכם.
קחו דוגמא נוספת לצורך השוואה:
אמרנו שניסו למכור לי סוללות בנות 7 וחצי שנים, ובחנויות אחרות בארץ נמכרות במקרה טוב יותר סוללות בנות שנתיים-שלוש?
במרץ 2021 הזמנתי מאמזון סט של מברגות דיוולט עם סוללות (שיש עליו סקירה בערוץ היוטיוב)
הסוללות מאמזון הגיעו עם תאריך ייצור של סוף 2020, כחצי שנה קודם בלבד!
כפי שניתן לראות בתמונה מתוך הסקירה שלי - ההדפס על הסוללה הוא "34 2020", כלומר שבוע 34 של 2020:
כמובן שעד היום (כ3 וחצי שנים אחרי הרכישה) הן עובדות מצויין כפי שמצופה מסוללות שנמכרו "טריות".
איך מוצאים את תאריך הייצור של סוללות דיוולט?
תאריך הייצור מודפס במקומות שונים על סוללות שונות. מה שמעניין אותנו הן 6 הספרות הראשונות משמאל. ניתן לראות דוגמאות במאמר של דיוולט
חושבים שאני טועה בממצאים שלי? מוזמנים לפנות אלי עם הבהרות.
*** המאמר נכתב ביולי 2024 ויש להתייחס לשנים והתאריכים שמצוינים במאמר בהתאם לתאריך זה ***
ט.ל.ח
תגובות
הוסף רשומת תגובה